De cryptomarkt bestaat pas iets meer dan tien jaar, maar heeft al een roerig verleden met extreme koersschommelingen van cryptomunten. Toen de bitcoin in juli 2010 werd geïntroduceerd, kon je de allereerste cryptomunt kopen voor 0,0008 dollar.

De koers van de bitcoin bereikte in november 2021 een recordhoogte van meer dan 64.000 dollar. Op dit moment is de bitcoin iets meer dan 28..000 dollar waard.

De cryptowereld heeft altijd met enorme pieken en dalen te maken gehad. Afgelopen jaar was sprake van een cryptowinter met sterk gekelderde koersen, grote schandalen en stevige ontslagrondes bij cryptobedrijven.

De cryptobank Silvergate Capital viel begin deze maand om, gevolgd door twee andere banken: Silicon Valley Bank en Signature Bank. Hierdoor ontstond grote onrust ontstond in de bankensector.

Hoewel een aantal mensen erg rijk is geworden door crypto, kampt een deel van de cryptobeleggers met psychologiche problemen zoals verslaving. En daar komen luxe afkickcentra om de hoek kijken.

Hieronder kijken we naar het aanbod en de prijzen van drie cryptoverslavingscentra in de wereld, die stuk voor stuk claimen de beste te zijn.

The Balance: een verblijf van 4 weken kost minimaal 140.000 euro

"Met een cryptoverslaving krijg je 24 uur per dag prikkels, want de markten sluiten nooit", zegt oprichter en CEO Abdullah Boulad van het luxe afkickcentrum The Balance tegen Insider. "Daarom zeggen we dat het net zoiets is als een casino in je zak."

Boulad is zes jaar geleden in Zwitserland begonnen met zijn cryptoprogramma en zegt zo'n honderd klanten per jaar te hebben. De meeste van hen zijn ondernemers van tussen de 30 en 45 jaar oud en de meeste zijn man.

Momenteel heeft The Balance tien vestigingen verspreid over Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De organisatie noemt zichzelf "het beste afkickcentrum en de beste kliniek voor geestelijke gezondheid ter wereld" en een "vluchthaven waar rust en geluk kunt vinden en kan herstellen."

Mensen die het afkickprogramma volgen, krijgen volgens Boulad een persoonlijk begeleider, een chefkok en worden bijgestaan door 70 specialisten, zoals artsen, psychologen en psychiaters.

En dat is niet goedkoop. Een intensief verblijf bij The Balance kost tussen 35.000 euro en 75.000 euro per week. Het duurste programma komt daarmee op 300.000 euro voor vier weken.

The Balance, Campo Gran, Spain. Foto: The Balance

Alle villa's van The Balance hebben een zwembad en liggen in een buitengebied of aan het strand, zegt Boulad. Er worden ook behandelingen aangeboden voor alcoholisme en drugsgbruik. Er speciale programma's voor voor celebrities.

The Balance heeft tien vestigingen verspreid over Mallorca, Zurich en Londen. Foto: The Balance

The Diamond: 23.500 euro voor een behandeling van 28 dagen

Bij het luxe afkickcentrum The Diamond in het Thaise Phuket krijg je voor 25.000 dollar, omgerekend 23.500 euro, een behandeling op maat van 28 dagen, zegt directeur Theo de Vries tegen Insider.

Het centrum met 15 kamers bevindt zich op een bergtop met uitzicht over de Andamanse Zee. Volgens De Vries hebben klanten onder meer de beschikking over vijf klinisch psychologen, vier gespecialiseerde verslavingsmedewerkers, een psychiater en 24 uur per dag verpleging.

Afkickcentrum The Diamond in Thailand met uitzicht over de Andamanse Zee. Foto: The Diamond

En het centrum heeft ook een breed luxe aanbod: een spa, golf, boottochtjes en sportactiviteiten.

"Alles wat mogelijk is, zonder drugs of alcohol te gebruiken", zegt De Vries. "Phuket is de perfecte plek voor deze clientèle."

Het afkickcentrum The Diamond. Foto: The Diamond

The Diamond is begin 2021 begonnen met het aanbieden van speciale afkickprogramma's voor cryptoverslaafden.

Ongeveer één op de veertig aanvragen die De Vries krijgt, heeft betrekking op cryptoverslaving. Die aanvragen blijven stabiel en lijken zich weinig aan te trekken van de ontwikkelingen op de cryptomarkt. 

Paracelsus Recovery: 95.950 euro per week

Voor 95.950 euro per week (95.000 Zwitserse frank) biedt Paracelsus Recovery een volledig residentieel behandelingsprogramma van vier weken aan.

Paracelsus is in 2020 begonnen met het aanbieden van de behandeling, zegt CEO Jan Gerber tegen Insider.

Paracelsus exploiteert vier residenties bezit in Zürich. Het afkickcentrum biedt woningen aan het Meer van Zürich, compleet met een "privékok en huishoudster, een privésuite en een aparte suite met een 24-uurs aanwezige therapeut", aldus Gerber.

Paracelsus Recovery residenties. Foto: Paracelsus Recovery

De diensten van Paracelsus omvatten het gebruik van Bentley-limousines en een toegewijde chauffeur voor afspraken of excursies, aldus Gerber.

Cliënten kunnen een piano regelen, mocht iemand zijn of haar vaardigheden willen aanscherpen. Ook is het mogelijk om high-end geluidssystemen, spelconsoles, VR en Netflix aan te bieden.

Sinds 2020 heeft het centrum jaarlijks twee of drie cliënten behandeld voor cryptoverslaving.

Werkt crypto rehab?

Mark Griffiths, hoogeleraar gedragsverslaving aan de Nottingham Trent University, vertelt Insider dat hij cryptohandel ziet als een subvariant van gokken. Een cryptoverslaving is daarmee vergelijkbaar met een gokverslaving. Hij zegt dat degenen die verslaafd zijn aan crypto, zes kenmerken vertonen:

  • Gewenning - cryptohandel is het belangrijkste in hun leven en ze zijn er volledig mee bezig;
  • Conflict - cryptohandel conflicteert met andere belangrijke dingen in het leven zoals relaties, beroep en/of opleiding;
  • Ontwenning - ze ervaren ontwenningsverschijnselen als ze zich niet kunnen bezighouden met cryptohandel;
  • Stemmingsverandering - ze gebruiken cryptohandel als een manier om hun humeur te veranderen;
  • Tolerantie - in de loop van de tijd van tijd hebben ze de hoeveelheid transacties die ze dagelijks doen opgevoerd;
  • Terugval - als een persoon de cryptohandel enige tijd opgeeft en dan weer oppakt, belandt men direct weer in de verslavende cycli.

"Als iemand deze zes gedragspatronen vertoont, zou ik hem classificeren als verslaafd", verelt Griffiths. "Als iemand slechts enkele van deze gedragspatronen vertoont, zou ik eerder zeggen dat die persoon een probleem heeft met cryptohandel."

"Het aantal mensen dat hier echt aan verslaafd is, is waarschijnlijk erg klein," zegt Griffiths.

Anna Lembke, hoogleraar psychiatrie aan de Stanford University en hoofd van de Stanford Addiction Medicine Dual Diagnosis Clinic, vertelde de BBC afgelopen februari dat de behandeling voor cryptoverslaving vergelijkbaar is met andere verslavingen.

"Het is een psychosociale ziekte, dus het vereist een psychosociale interventie: medicijnen in sommige gevallen, individuele en groepspsychotherapie, het veranderen van gewoonten en het implementeren van gezondere alternatieve activiteiten", zei ze tegen de nieuwszender.

De Vries van afkickcentrum The Diamond stelt dat behandelingen aanslaan: "Mensen werden clean. Ze veranderden hun hele levensstijl. Ze kregen weer gezinnen en ze zijn gelukkig, omdat we de onderliggende problemen hebben opgelost", zegt hij.

Boulad van The Balance geeft aan dat mensen van hun cryptoverslaving af kunnen komen door te werken aan gedragspatronen en een evenwichtig leven te leiden. Maar terugval in oude gewoonten komt voor. Hij schat het terugvalpercentage voor dit type behandeling op 20 tot 30 procent.

Gerber van Paracelsus zegt dat terugvalrisico's hoger zijn voor professionele handelaren en personen die eerder hun brood verdienden met de cryptohandel.

"Een manier vinden om 'gezond' om te gaan met de cryptohandel, met constante blootstelling aan de dynamiek van de markt, is erg moeilijk. Volledige onthouding is altijd de veiligste weg bij een verslaving, maar niet de enige manier", geeft Gerber aan.